Idén év vegéig összesen 135 darab Mercedes-Benz Conecto autóbusszal bővül a BKV Zrt. flottája; a járművekből 100 példány, 50 szóló és ugyanennyi csuklós 96 + 24 hónapos bérleti konstrukcióban, s további 35 darab szóló pedig adásvételi szerződés keretében érkezik a közlekedési céghez. A következő hónapokban megvalósuló flottafrissítésnek köszönhetően – várhatóan még annak befejezése előtt – teljes mértékben alacsonypadlóssá válhat BKV autóbuszállománya.

A 135 tagot számláló flotta első 29 példányát ünnepélyesen október 13-án vette állományába a BKV, a fennnaradó 106 kocsi pedig az elkövetkezendő hetekben fog megérkezni rendeltetési helyére. A BKV buszágazatában az alacsonypadlós járművek aránya az elmúlt 8 évben 38%-ról 91%-ra emelkedett, és a vadonatúj autóbuszok forgalomba állításával a BKV a tervek szerint még novemberben száműzné Budapest útjairól az Ikarus 200-as és Ikarus 435-ös típusokat.

https://magyarbusz.info/

A most érkező járművek technikai paraméterei nagy vonalakban megegyeznek a BKV részére eddig átadott újgenerációs Conectók műszaki tartalmával, azaz a 12,13 méter hosszú szóló buszokban 7,7 literes, 299 lóerős OM 936, a csuklósokban pedig 10,7 literes, 360 lóerős OM 470 típusjelű, SCR (NOx katalizátor) és AGR (kipufogógáz visszavezetés) rendszerrel, valamint részecskeszűrővel szerelt dízelmotor dolgozik, amelyek már a jelenleg érvényben lévő legmagasabb Euro 6e környezetvédelmi besorolással rendelkeznek. Az erőátvitelről mindkét típus esetében ZF automata sebességváltó gondoskodik.  A szóló járművek 108, a csuklósok pedig 152 személy elszállítására alkalmasak.

Az autóbuszokat  a budapesti igényeknek megfelelően többek között nagyobb méretű, elhúzható oldalablakok,  nagy hűtőteljesítményű EvoCool Basic klímaberendezés, extra fel- és leszállásjelzők és ajtónyitók (pl. ajtónyitó vakok és gyengénlátók számára), fedélzeti, valamint adatrögzítővel ellátott front- és tolató kamerák, LED-technológián alapuló világítás és utasszámláló berendezés jellemzi.

Forrás: https://magyarbusz.info/

A 135 darab török gyártású Mercedes-Benz Conectót az EvoBus hazai képviseletét ellátó Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. alkotta konzorcium szállítja a közlekedési cégnek, 100 darabot tartós bérlés formájában, 35-öt pedig adásvételi konstrukcióban. A saját tulajdonba kerülő járműveket egy korábban megkötött keretszerződés terhére szerzi be a cég, amely opciókkal együtt összesen 200 darab Mercedes-Benz Conecto lehívását teszi lehetővé 2022. december 31-éig – a közlekedési vállalat a szerződés adta lehetőséggel élve mostanáig már 124 kocsit vásárolt az opciós keretből.

Forrás: https://magyarbusz.info/, Szerző: Ludányi József