Amint arról szombaton már beszámoltunk, a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt legújabb állomásán, Esztergomban is forgalomba áll egy tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaro autóbusz, amely a Volánbusz üzemeltetésében egészen május 9-ig fog a városban vendégeskedni. Az esztergomi tesztfutáshoz a Mercedes-Benz és Setra márkák hazai importőre, az Omnibus Hungária Kft. biztosítja a 2018-as évjáratú bemutatójárművet.

Esztergom a “zöld” kormányzati program első, nem megyeszékhely rangú városa, a település forgalma azonban utasszámban, járatsűrűségben megközelíti egy megyeszékhelyét, a fejlett iparnak, az oktatási intézményeknek és a turizmusnak köszönhetően. A Zöld Busz Programot megelőző mintaprojekt részeként eddig Debrecenben, Békéscsabán, Nyíregyházán és Székesfehérváron teszteltek lokálisan zéró emissziós autóbuszt. Az esztergomi állomás mellett jelenleg Zalaegerszegen is fut a program demonstrációs szakasza, itt szintén egy háromajtós eCitaro próbázik a megyeszékhely helyi viszonylatain. A jármű zalaegerszegi vendégszereplése azonban már a végéhez közeledik, a tesztfutások végeztével a kocsi trélerre pakolva a Dél-Alföld felé veszi majd az irányt, ahol hamarosan a “hírös” város utazóközönsége is megismerkedhet közelebbről a német villanybusszal.

A Dunakanyarba érkezett demóbuszba – a Debrecenben tavaly kipróbált kétajtós példányhoz hasonlóan – az Akasol korábbi fejlesztésű lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomagja került, abból is a 10 modulból álló, 243 kWh összkapacitású változat – ez az éjszakai töltéses kategóriában ma már csak a középmezőnyhöz elég. Az egyenként 250 kg tömegű modulok közül négy a motortorony alsó részén, hat pedig a jármű tetején kapott helyet – az eCitaro egyébként 6, 8 vagy 12 egységből álló akkupakkal is kérhető.  A jármű energiatárolóinak feltöltése a Siemens 100 kW maximális töltési teljesítményű Sicharge UC 100 plug-in töltőberendezésével történik a Volánbusz telephelyén. A művelet a 100 kW-os maximális töltésteljesítmény teljes kihasználásával alig több, mint 2 órát vesz igénybe. A villanybusz hatótávolsága egyetlen feltöltéssel – a felhasználási körülményektől, illetve a segédberendezések használatától függően – elérheti  akár a 200 kilométert is.

A 12,1 méter hosszú, teljes hosszban alacsonypadlós tesztbusz 29 ülő- és 51 állóhellyel rendelkezik, ezen kívül a középső ajtóval szemben egy kerekesszék elhelyezésére is van lehetőség.

Az autóbusszal a szombati nap kivételével minden nap találkozhatnak majd az esztergomi utazók, s a már bevett gyakorlat szerint a tesztfutás ideje alatt díjmentesen lehet a jármű fedélzetén utazni. A négyhetes tesztprogram során az eCitarónak hetente kétszer 200 kilométert, háromszor 150 kilométert, egyszer pedig 100 kilométert kell majd minimálisan teljesítenie naponta.

Fotók: Somogyi Lajos

Forrás: https://magyarbusz.info/