Debrecen – Állami támogatással elektromos buszokat szerez be a DKV Debreceni Közlekedési Zrt.


Tavaly Debrecenben indult el az úgynevezett Zöld Busz program, a debreceniek egy hónapig ingyen utazhattak egy elektromos busszal, mely DKV kötelékében teljesített szolgálatot.

Eredményes a tender: tizenkét elektromos Mercedes-busz érkezik Debrecenbe

A Zöld Busz programban egy hónapig ingyen utazhattak ezzel a busszal a debreceniek

Már akkor elhangzott, hogy a magyar állam támogatásával elektromos buszokat szerezne be az önkormányzati tulajdonú közlekedési vállalat.

A Közbeszerzési Értesítőbe most feltöltött összegzés szerint eredményes lett a közbeszerzés, a nyertes ajánlatot a budapesti székhelyű Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. és a debreceni Inter Traction Electrics Kft. adta közösen, ők nettó 2 milliárd 160 forintért vállalták a buszok leszállítását és a tenderben leírt további eszközök telepítését, valamint szolgáltatások nyújtását.

Az összegzésből az is kiderül, hogy az ajánlott jármű egyszerre 68 embert tud szállítani és egyetlen töltéssel akár 315 kilométert is képes megtenni.   

A szerződéskötési moratórium október 18-án jár le, azt követően köthetik meg a kontraktust a felek.

Az eredményes közbeszerzést Papp László polgármester is kommentálta Facebook-oldalán, egyben meg is nevezte a buszok típusát. 

Mint írja, „hamarosan 12 új, alacsony padlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező,

Mercedes-Benz eCitaro városi autóbusz áll forgalomba,

és a buszokkal kompatibilis – kültérre is telepíthető –, 12 jármű egyidejű töltésére is alkalmas töltőrendszer kiépítése történik meg. A D2030 program egyik kiemelt célja, hogy a várost zöld és fenntartható módon fejlesszük. A debreceniek tavaly egy hónapon keresztül a Zöld Busz Mintaprogramnak köszönhetően már kipróbálhattak egy teljesen elektromos autóbuszt, a közeljövőben pedig a mindennapi közlekedés során is utazhatnak az új járművekkel”.

A DKV a közbeszerzést 12 darab új, alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, városi szóló autóbusz beszerzésére és üzembe helyezésére, valamint az autóbuszokkal kompatibilis – kültérre is telepíthető -töltőberendezések beszerzésére és üzembe helyezésére, tartalék alkatrészek és speciális eszközök szállítására, karbantartási feladatok ellátására és a kapcsolódó szolgáltatások elvégzésére írta ki.

A felhívásból az is kiderült, hogy

a két töltőberendezés egyikét a Doberdó utcai, a másikat pedig a Segner téri forgalomirányító helyre kell majd telepíteni.

A keretmegállapodás hatvan hónapra szól, Balázs Ákos környezetvédelemért felelős alpolgármester korábban azt mondta, eredményes közbeszerzési eljárása esetén

a buszok várhatóan 2022 tavaszán tudnak majd üzemszerűen közlekedni.

A beszerzéshez a magyar állam 800 millió forint támogatást biztosít.

Mint ismert,

nem csupán elektromos buszokból érkeznek újak Debrecenbe, hanem jövő év elejétől lecserélik szinte a teljes flottát.

Amint arról beszámoltunk, eredményes lett az a közbeszerzés, amelyet a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. a Debrecen autóbuszos közszolgáltatásához szükséges buszok rendelkezésre állásának biztosítására, az autóbuszok fenntartására, karbantartására és javítására írt ki. A tenderre azért volt szükség, mert a nyár közepén lejár az eddigi szolgáltatási szerződés, s a DKV önállóan nem tudja ellátni a feladatot, lévén buszflottája nincs. A nyertes a DKV eddigi partnere, az Inter Tan-ker Zrt. lett.

A megállapodás szerint a régi autóbuszok cseréje fokozatosan történik meg. Az első új járművek jövő év elején érkeznek, és összesen 119 Mercedes-autóbusz áll forgalomba 2024 októberéig.

Forrás: Eredményes a tender: tizenkét elektromos Mercedes-busz érkezik Debrecenbe – Debrecen hírei, debreceni hírek | Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírei – Dehir.hu